Capítols
Louis Pasteur
La vida s'obre camí- 1BTX
- 2Av
En aquest fascinant capítol ens capbussem en el concepte d'ésser viu a través de la història del renombrat microbiòleg Louis Pasteur. La trama gira al voltant dels valents esforços de Pasteur per desafiar la creença ancestral en la generació espontània, una teoria que sostenia que els éssers vius podrien sorgir de manera espontània a partir de matèria no viva. A mesura que seguim el seu viatge científic, veiem com Pasteur s'esmera per desacreditar, experimentalment, aquesta antiga noció i establir la idea fonamental que tot ésser viu prové d'altres éssers vius. El capítol destaca la importància d'aquesta revolucionària contribució a la biologia, que va tenir un impacte profund en la comprensió de la vida i en la pròpia naturalesa de l'existència.
Rosalind Franklin
Els ingredients de la vida- 1BTX
- 2Av
En aquest capítol ens implicarem en l'apassionat debat científic de principis del segle XX sobre la identitat de la molècula transmissora de la informació genètica. Per tal de resoldre aquesta controvèrsia, de la quan n'eren protagonistes els àcids nucleics i les proteïnes, la contribució de Rosalind Franklin a la investigació sobre l'ADN va ser fonamental. A través del seu llegat, explorarem com aquesta científica visionària va ajudar a revelar els secrets fonamentals de la vida, oferint una perspectiva única sobre la resolució d'aquest enigma biològic.
Joan Oró
L'origen de la vida- 1BTX
- 2Av
Aquest capítol ens traslladarà a la Terra de fa 4000 milions d'anys (Ma). En un planeta ardent, inhòspit, quasi infernal, sorgirà un fenomen únic i meravellós com ho és la vida. De quina manera por aparèixer un ésser viu del no res en un context com aquell? Com devia ser aquell primer organisme primitiu (anomenat LUCA), a partir del qual vam evolucionar la resta d'éssers vius? Aquestes són preguntes que contestarem de la mà de l'apassionant biografia d'un dels grans estudiosos de l'origen de la vida i, sense dubte, un dels científics més eminents del nostre país: Joan Oró.
Carl Woese
L'era dels bacteris- 1BTX
- 2Av
En aquest emocionant capítol ens submergirem en el món fascinant dels procariotes, aquells éssers microscòpics que són essencials per a la vida a la Terra. A través de la vida del biofísic Carl Woese, explorarem l'extraordinària diversitat d'aquests éssers unicel·lulars i els secrets que amaguen dins les seves estructures cel·lulars. Seguirem els passos de Woese mentre revela el seu descobriment revolucionari sobre la taxonomia basada en la seqüència genètica, que va sacsejar la comprensió de la classificació dels éssers vius i ens va portar a una nova comprensió de la vida a la Terra. Prepareu-vos per a un viatge fascinant a través del món microscòpic de Carl Woese i els procariotes!
Lynn Margulis
El triomf de la cooperació- 1BTX
- 3Av
Aquest episodi de la sèrie ens transporta a través del temps per explorar el fascinant món de les cèl·lules eucariotes. Utilitzant el personatge de Lynn Margulis com a punt de partida, ens submergim en les profunditats de la teoria endosimbiòtica, mentre descobrim com aquesta brillant científica va desafiar les convencions i revolucionar la nostra comprensió de la vida en la Terra. A través de les seves investigacions pioneres, desenterrarem els secrets de les estructures cel·lulars complexes i els intrincats processos que defineixen la vida eucariota.
Robert Hooke
Viatge a la complexitat- 1BTX
- 3Av
Robert Hooke va ser un dels científics més eminents de la història, capaç d'obrir les portes a un món invisible que habitava entre nosaltres, però que ningú no havia pogut veure mai. El seu viatge cap a la complexitat va començar amb un instrument modest, un simple microscopi, que va transformar la nostra comprensió del món viu per sempre. En aquest capítol, seguirem les passes d'Hooke mentre explorava el misteriós regne de les petites coses a través de l'objectiu del seu microscopi, alhora que descobrirem com aquesta investigació va conduir a una de les teories més fonamentals en biologia: la teoria cel·lular. A través de les seves observacions pioneres dels teixits pluricel·lulars, Hooke va obrir una finestra cap a la complexitat infinita dels organismes vius i va establir els fonaments de la biologia moderna.
Carl Von Linné
Endreçant la vida- 1BTX
- 3Av
En aquest capítol ens capbussarem en el personatge de Carl Von Linné, el geni suec del segle XVIII que va revolucionar l'estudi i la classificació dels éssers vius. Amb el seu sistema binomial de nomenclatura, Linné va donar ordre al caos de la biodiversitat, permetent-nos identificar i classificar cada espècie amb precisió. Les seves innovacions no només van facilitar l'estudi de la vida, sinó que també van establir les bases de la taxonomia moderna. Prepareu-vos per explorar com les aportacions de Linné continuen inspirant i guiant la ciència actual en la nostra aventura per conèixer la vida en tota la seva diversitat.
Charles Darwin
Les lleis de l'evolució- 1BTX
- 3Av
En aquest capítol sobre l'evolució, ens embarquem amb Charles Darwin en el seu famós viatge a bord del HMS Beagle. Les observacions de Darwin durant aquest periple, especialment a les Illes Galápagos, van ser clau per formular la seva teoria revolucionària sobre l'origen de les espècies. Darwin va transformar per semprle la nostra comprensió de com les espècies evolucionen i canvien en funció del seu hàbitat. Esteu a punt per descobrir com les aventures de Darwin van desxifrar els misteris de l'evolució i continuen inspirant la biologia moderna?
Mary Anning
D'explosions i extincions- 1BTX
- 3Av
En aquest capítol coneixerem la inspiradora biografia de Mary Anning, la coneguda paleontòloga anglesa que va revolucionar el camp de la paleontologia. Amb les seves increïbles descobertes de fòssils a la costa de Lyme Regis, Anning va proporcionar evidències clau sobre l'evolució dels invertebrats i la història de la vida a la Terra. Les seves troballes van desafiar les idees preexistents i van ampliar la nostra comprensió de la biodiversitat passada. Ens endinsarem en el món fascinant dels invertebrats a través dels ulls d'Anning i descobrirem de quina manera les seves troballes van influir en la ciència del segle XIX i segueixen ben presents en l'actual.