CULTURA, INTERÈS, Portada

LA DROGA MÉS ADDICTIVA: XARXES SOCIALS

QUÈ SÓN LES XARXES SOCIALS?

Les xarxes socials a Internet són comunitats virtuals on els seus usuaris interactuen amb persones de tot el món amb els que troben gustos o interessos en comú. Funcionen com una plataforma de comunicacions que permet connectar gent que es coneix o que desitja conèixer-se, i que els permet centralitzar recursos, com fotos i vídeos, en un lloc fàcil d’accedir i administrat pels usuaris mateixos.

TIPUS DE XARXES SOCIALS:

 1. Analògiques o fora de línia, formades per grups de persones relacionades entre si, i que es desenvolupen sense sistemes electrònics o informàtics connectats a la xarxa.
 2. Digitals o en línia, originades als mitjans informàtics i electrònics, que és on es desenvolupen.
 3. Horitzontals, dirigides a tota mena d’usuaris i sense una temàtica definida ni un objectiu concret. Les xarxes d’aquest tipus més conegudes són: Facebook, Instagram, Identi.ca i Twitter.
 4. Verticals, que es basen en un tema i aspiren a reunir un gran nombre d’usuaris entorn aquest tema o objectiu concret. Dins d’aquest grup, poden ser de tipus professional (Viadeo, Xing, LinkedIn), d’oci (Pinterest, Wipley, Minube Dogster, Last.fm i Moterus) o mixtes. També és important remarcar aquelles dedicades al context educatiu com Edmodo o Twiducate, que permeten treballar interactivament en el procés d’ensenyament i aprenentatge.

XARXES SOCIALS MÉS UTILITZADES:

 • Facebook: és la xarxa social més utilitzada del món. Aquesta xarxa et permet penjar publicacions, com per exemple una foto, també et permet fer comentaris a altres persones i parlar amb altres persones.
 • Whatsapp: és una xarxa social que et permet parlar per missatges, trucades i videotrucades amb altres persones, a part també veure el seu estat a través d’històries que duren 24 h.
 • YouTube: és una plataforma la qual et permet penjar vídeos o veure el d’altres persones. Els usuaris normalment segueixen els “influencers”, ja que YouTube és una de les plataformes més utilitzades per ells.
 • Instagram: és una de les xarxes socials més utilitzades pels adolescents, en la qual podem trobar “instastories”, que vindrien a ser històries les quals duren 24h, a part també podem penjar publicacions on els teus seguidors et poden donar “like” i comentar. A part trobem el “direct”, que vindria a ser com el whatsapp on pots interactuar amb gent.
 • Twitter: aquesta plataforma a estat molt abandonada pels usuaris últimament. Twitter s’utilitza sobretot per parlar, opinar i intercanviar opinions amb altres persones sobre publicacions o notícies actuals.
 • TikTok: és una app de iOS i Android per crear i compartir vídeos curts.

PERILLS DE LES XARXES SOCIALS PER NENS I JOVES ADOLESCENTS:

 1. SUPLANTACIÓ D’IDENTITAT:
 • Consisteix a crear un perfil fals en xarxes socials, per tal d’ocultar la seva identitat real. Si el perfil no porta foto de la persona, no és delicte, però si posa una foto d’aquesta persona ja està cometent delicte. Normalment la gent fa aquest delicte per fer compres en línia i físiques, aconseguir crèdits, etc.
 • Si han suplantat la teva identitat i la vols recuperar, has de fer els següents passos:
 1. Intenta aconseguir proves, per exemple: una captura de pantalla.
 2. Denuncia la xarxa social.
 3. Denunciar davant les Forces i Cossos de Seguretat. La Policia Nacional compta amb una web amb la qual ho pots fer en línia.
 • Si vols prevenir la suplantació d’identitat, has de fer el següent: no comparteixis res, amb gent desconeguda. Facebook és un lloc on es fan peticions d’amistat de persones que mai has vist, ni tractat. No sabem realment qui està darrere d’aquest perfil, així que compte!. Això mateix, és vàlid per a Twitter, Instagram …
 1. PHISHING:
 • És una tècnica en la qual es roba a l’usuari dades, claus, etc. Fent-li creure que està en un lloc de confiança.
 • Si vols prevenir el “phishing”, segueix els següents consells:
 1. No contestar correus que ens demanen les claus del banc, MAI ens sol·licitaran al nostre banc que facilitem les claus i menys per correu electrònic.
 2. Mirar l’URL, que porti el prefix HTTPS i no HTTP.
 3. Tenir actualitzat l’antivirus, encara que sigui gratuït.
 4. Canvia les contrasenyes freqüentment.
 1. FAKE NEWS:
 • Són notícies falses creades amb la intenció d’enganyar. Normalment la majoria de les “fake news” són amb intenció d’obtenir diners.
 • Si vols prevenir les “fake news”, segueix els següents consells:
 1. Confirmar la notícia en un altre mitjà.
 2. Fer recerca inversa d’imatges a Google.
 3. Desconfiar de les notícies i dels articles que no van signats.
 1. PERDRE EL TEMPS EN HORES DE TREBALL:
 • Avui en dia, les empreses busquen millorar el rendiment per augmentar la producció, però, és freqüent veure a algun treballador revisant les seves xarxes socials en hores de treball. Les xarxes socials impacten de forma negativa en la productivitat d’una empresa. Les empreses estan prenent mesures i en moltes d’elles des dels ordinadors tenen bloquejat l’accés a xarxes socials. En algunes empreses, s’està començant a obligar els treballadors a deixar el seu mòbil a l’entrada en unes taquilles dissenyades per a tal fi. Es parla de “l’absentisme presencial” que és estar en el teu lloc de treball, mirant al mòbil els WhatsApp, revisant les xarxes socials… Les xarxes socials poden tornar moltes vegades en contra nostra. Tots sabem de gent que tenim en xarxes socials que es fan fotos en plena ebullició de la festa i la puja a les xarxes. Els RRHH de les empreses, a l’hora de seleccionar candidats, moltes d’elles, utilitzen les xarxes socials per conèixer una mica més al candidat, empreses.
 • SI vols fer un bon ús de les xarxes socials a la feina, segueix els següents consells:
 1. És important inculcar als treballadors de la bona de les xarxes socials i de les conseqüències que això té.
 2. No tractar de posar aplicacions perquè els treballadors no vegin absolutament res, sinó de fer veure que en horari de treball no has de fer ús de les xarxes socials.
 1. CYBERBULLYING:
 • És un dels grans perills de les xarxes socials per a adolescents, joves i realment per a totes aquelles persones que fan un  ús inadequat de les xarxes socials. Molts menors naveguen per Internet i entren en contacte amb persones que no coneixen en el context d’anonimat, i de vegades, d’impunitat que dóna Internet. El ciberassetjament o “cyberbullying”, és l’ús de mitjans de comunicació digitals per assetjar a una persona o grup de persones, mitjançant atacs personals, divulgació d’informació confidencial o falsa entre altres mitjans.
 • En aquest cas, l’ús de les xarxes socials és per amenaçar, fer xantatge, ultratjar, a nens, joves … És en l’actualitat uns dels perills de les xarxes socials més important i les autoritats estudien com solucionar aquest tipus d’assetjament. En l’actualitat, els nens tenen mòbil des de molt petits, el porten a l’escola, es creen grups de Whatsapp o un altre programa.
 • Si vols prevenir el “cyberbullying”, segueix els següents consells:
 1. Si estàs connectat i t’estan molestant, abandona aquesta connexió i sol·licita ajuda.
 2. Si estàs patint assetjament, intenta guardar totes les proves possibles.
 3. Qui t’estigui assetjant digues-li que pari.
 4. Bloqueja a les persones que t’estan molestant.
 5. Si pateixes amenaces, busca ajuda immediatament. Pots trucar a la policia i posar una denúncia.
 6. Si som testimonis que algú està patint assetjament, no hem de mirar a un altre costat, hem d’actuar.
 1. PRIVACITAT:
 • Quan ens vam registrar en xarxes socials, donem dades privades nostres que en teoria han d’estar fora de perill, però per desgràcia són objecte d’atacs, ja sabent el que passarà quan caiguin en males mans. Les xarxes socials estan carregades d’informació nostra , on viatgem, on mengem, com vestim, aficions, etc. un exemple clar és quan posem que estem de vacances a Astúries i el bé que m’ho estic passant menjant un “cachopu” i no sabem si aquesta informació que donem de més pot fer per exemple que uns lladres poden robar amb la total tranquil·litat i seguretat que no estem en el nostre domicili. És un clar exemple de les conseqüències de les xarxes socials. Per això hem de ser més cautelosos amb el que publiquem. Els nens avui en dia estan més conscienciats amb el que han de posar-hi, però a la fi són els pares, els que han de revisar el que posen. És molt important la conscienciació als més petits sobre els perills de les xarxes socials.
 • Si vols guardar la teva privacitat, segueix els següents consells:
 1. Ser previnguts amb les nostres publicacions.
 2. No compartir dades familiars.
 3. Configura la nostra privacitat en les xarxes socials: Twitter, Facebook, Instagram…
 1. FAMÍLIA:
 • Per desgràcia, actualment és més comú passar el nostre temps lliure amb aparells electrònics mirant les xarxes socials i això no fa més que aïllar-nos de la nostra família cada vegada més, moltes famílies acaben separant-se, aquest és un dels riscs de les xarxes socials.
 • Si vols fer un bon ús de les xarxes socials amb la teva família, segueix els següents consells:
 1. Aprofitar el temps lliure amb la família per parlar i dur a terme activitats.
 2. Ensenyar als nens petits el bon ús de les xarxes socials i l’internet.
 3. Conscienciar als infants dels riscos de les xarxes socials si no s’utilitzen correctament.
 4. No estar amb aparells electrònics en hores familiars, com el dinar, el sopar, etc.
 1. TEMPS DE CONNEXIÓ:
 • Saps quant temps dediquem a les xarxes socials al dia? Segons un estudi d’AIMC se sosté que el 15,25% dels espanyols dedica més de 2 hores al dia a les xarxes socials i un 15,7% entre 1 i 2 hores al dia.
 • Facebook és la xarxa més utilitzada amb un 85,5%, seguida per Instagram amb un 47,1%, per últim, Twitter, amb un 46,4%.
 1. ADDICCIÓ:
 • L’addicció és un gran risc de les xarxes socials pels nens i per la societat en general. És considerada com una malaltia. Les xarxes socials ens fan estar interactuant amb elles constantment. Quan les xarxes socials passen a ser la teva prioritat, a ser més important que els teus vincles personals significa que hi ha un problema. L’addicció provoca: ansietat, estrès, falta de temps, insomni, males relacions socials….
 • Si vols reduir el teu temps de xarxes socials, segueix els següents consells:
 1. Estableix un horari i fes força de voluntat
 2. Desactiva totes les notificacions
 • Consum d’internet entre setmana d’adolescents de quinze anys:

Catalunya: 2 h 54 min

Espanya: 2 h 47 min

OCDE: 2 h 26 min

 1.  VIURE UNA FALSA IDENTITAT:
 • Viure en una falsa identitat és mostrar-te d’una manera quan en realitat ets un altre. És com crear un personatge fictici que no s’assembla gens a tu. Molta gent ho utilitza a les xarxes socials i és molt difícil descobrir-los., per això s’ha de tenir molta cura a l’hora de relacionar-te amb desconeguts. També hi ha persones que creen aquest personatge fictici amb un objectiu de negoci, és a dir que no tenen l’objectiu d’enganyar a les persones, sinó que el creen com una persona de pel·lícula que els i aporta negoci o vendes.

NOTÍCIES:

 • Javier Feliz, psicòleg de l’Institut de Trastorns Alimentaris i de Conducta, explica com comença l’addicció: “Si a un adolescent que no té la seva identitat formada, no té la seva personalitat formada, no té la seva autoestima formada, les xarxes li donen la possibilitat de ser algú en un món digital, llavors s’ajunten la identitat digital amb la real. És un món fantàstic on tothom m’acceptarà ràpidament, fàcilment. Llavors tenim un punt on m’enganxo.”
 • És una noia de 17 anys. Fa un any que està ingressada a l’Institut de Trastorns Alimentaris i de Conducta d’Argentona (ITA). Ara surt una setmana sí i una no: “Jo volia un contacte amb algú que m’estimés, que em digués tota l’estona “ets molt guapa, estàs molt bé, tens un cos bonic, una cara bonica”, i jo a casa no tenia aquestes paraules i, si no m’ho diuen a casa, ho feia a través de les xarxes socials.”
 • És un noi de 17 anys, pacient de la unitat d’addiccions de l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida: “Sentia que els meus pares se n’anaven a dormir i obria l’ordinador i em passava tota la nit jugant.”

RECOMANACIÓ DELS MOSSOS D’ESQUADRA:

 • Els joves d’avui es troben i es relacionen a les xarxes socials de forma natural; s’envien missatges, xategen, tenen perfils a les xarxes socials, blocs, pengen fotos i les comenten, comparteixen arxius… I aprenen ràpidament a utilitzar qualsevol nova xarxa social o prestació dels dispositius que tenen o que hi ha a casa.

Les xarxes socials no són ni bones ni dolentes; tot depèn de com s’utilitzin. Els pares i mares i els docents, per als quals de vegades és un entorn força nou, heu d’educar-los també per fer un ús responsable i segur de les xarxes socials.

 • Les recomanacions per als pares/educadors dels seus fills tinguin una certa facilitat per:
  • Es familiaritzin amb el funcionament de les xarxes socials i en concret amb les que utilitzen els seus fills i filles.
  • Parlar amb els fills per saber quin ús fan d’Internet i de les xarxes i quines pàgines visiten, conèixer amb qui xategen i quina informació publiquen…
  • Conscienciar-los de les implicacions i dels riscos de tenir perfils a les diferents xarxes socials. I, en definitiva, que no facin a les xarxes socials el que no farien en la seva vida real.

CLOENDA:

En resum, les xarxes socials poden arribar a ser un vertader perill si no s’utilitzen correctament. S’ha d’ensenyar als nens petits a utilitzar-les bé i a no fer un ús excessiu d’elles. No has de confiar dels desconeguts que coneguis per internet i no has de donar informació privada. Les xarxes socials poden arribar a ser molt importants per un futur i només s’aconseguirà si s’utilitzen de forma adequada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *