MEDI AMBIENT

UN CONTAMINANT DESCONEGUT, L’OZÓ

La contaminació per ozó està afectant les zones rurals, perjudicant la salut dels habitants i la major part dels ecosistemes. 

QUÈ ÉS?

L’ozó, un gas indispensable a 15 quilòmetres d’altura per protegir la Terra dels rajos ultraviolats, esdevé una amenaça si es troba prop de la superfície. És un contaminant secundari, és a dir, que s’origina a la superfície a partir de la contaminació dels vehicles i la indústria, fet que comporta que sigui molt difícil de gestionar.

MESURES

Aquest passat estiu, la Generalitat va emetre sis alarmes que alerten que el nivell de contaminació d’ozó a Catalunya ja ha superat el límit. Per sort, aquest nombre és una mica tranquil·litzador, tenint compte que l’any passat va haver-hi 116. Així i tot, el problema fonamental no ha canviat: l’ozó continua sent un dels principals gasos contaminants d’Espanya, causant el mateix nombre de morts que els accidents de trànsit. Tot i que països com França han començat a prendre mesures efectives per limitar la formació d’aquest gas durant els períodes de màxima concentració, les accions a Catalunya es limiten tan sols a informar els ciutadans.

Segons la sentència del Tribunal Suprem del juliol d’aquest any, el projecte de llei ordena als governs locals a formular els seus propis plans per regular els nivells d’ozó i, a més a més, el consell de justícies pot començar a adoptar mesures més efectives. Així i tot, l’esborrany del pla de millora de la qualitat de l’aire 2020-2025, ha estat criticat pels ecologistes. No obstant això, cada vegada són més les associacions que volen respondre a aquest problema i requereixen que les autoritats competents facin grans esforços per solucionar aquest problema.

SUPERACIÓ DEL LÍMIT D’OZÓ RECOMANAT

Els estius amb altes temperatures, aquí a Catalunya, afavoreixen l’acumulació d’aquest gas. Aquesta arriba a tal punt que actualment, la nostra regió té el pic més alt i destacat sobre els llindars recomanats.

L’organització Mundial de la Salut recomana que no se superi el límit de 100 µg/m³. Tanmateix, la Generalitat ha fet saber que Catalunya supera els 180 µg/m³. Aquest any els pics de concentració d’ozó han sigut molt menors, en part, gràcies a la reducció de mobilitat durant el confinament.

Impactes en salut i ecosistemes:

Segons un informe publicat el 2019 per Ecologistes en Acció, l’ozó troposfèric és el contaminant més estès i que més ha afectat la població espanyola. La seva existència té un impacte significatiu en la salut dels humans i dels ecosistemes. 

Un altre estudi internacional que es va publicar aquest estiu conclou que les altes concentracions d’aquest gas tenen causes directes amb els ecosistemes naturals i rurals.

Mapa de la mitjana de concentració d’ozó troposfèric a les zones rurals d’Europa el 2017

FONT: European Environmental Agency

Ja fa temps que els experts coneixen els problemes que està causant l’ozó, i des de fa uns anys s’està buscant maneres per reduir la seva contaminació. Així i tot, sembla que encara no s’ha trobat cap mesura efectiva per controlar-lo, raó per la qual tothom hauria de saber el que és capaç de causar sobre nosaltres aquest gas. Massa poca gent és conscient de tots els problemes que estan sorgint per culpa de la contaminació, i això, ha de canviar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *