POLÍTICA, Portada

EL PSC GUANYA EN VOTS I L’INDEPENDENTISME GUANYA EN MAJORIA

EL PSC GUANYA EN VOTS I L’INDEPENDENTISME GUANYA EN MAJORIA

Les eleccions d’aquest catorze de febrer a Catalunya va participar un 53,54% (2.874.610 vots), dins d’aquests: 24.021 vots en blanc, 40.966 en nul i un 46,46% (2.494.382 vots) de persones que s’han abstingut. 

El PSC-PSOE va guanyar amb 33 escons (652.858 vots), juntament amb ERC (603.607 vots) mantenint el mateix nombre d’escons. Dels 9 partits principals que es van presentar, el menys votat va ser el PDeCAT, però per no arribar al 3% de vots mínim exigit no ha obtingut representació. Els altres 8 sí que van entrar amb representació parlamentària. 

Però, si ens centrem en la nostra ciutat, Terrassa; veiem que la participació no arriba a 80.000 vots de les 140.000 persones que en tenien dret.

El partit guanyador va ser el dirigit per Salvador Illa, el PSC, amb 20.172 vots protagonitzats als barris de Sant Llorenç, Can Tusell, Les Arenes, Ca n’Anglada, Can Palet, Can Jofresa, La Maurina, La Cogullada, el Pla del Bon Aire, Ègara, Montserrat, Can Boada del Pi i Sant Pere Nord. 

El partit liderat per Pere Aragonès, Esquerra Republicana, amb 13.364 vots, ha sigut la primera força política als barris del segle xx, la Cogullada, Pere Parres i una petita part de Sant Pere. 

Junts per Cat, va guanyar amb 13.072 vots als barris del centre com el Cementiri Vell, Vallparadís, una part de ca n’Aurell, i una part de Sant Pere. 

El partit d’Ignacio Garriga, VOX, va aconseguir que un de cada deu terrassencs votés el seu partit, aconseguint més de 7.000 vots i sent quarta força a la ciutat amb els vots repartits per quasi tots els barris.

La resta de partits principals: En Comú-Podem, Ciutadans, la Cup, Partit Popular i el PDeCAT han aconseguit menys de 6.000 vots (per ordre de més a menys vots).

Els municipis del voltant de Terrassa com: Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls i Rellinars ha guanyat ERC. 

A Matadepera i Sant Cugat, Junts per Cat ha guanyat per majoria. 

I a Rubí i Castellbisbal, el PSC ha sigut el líder.

En conclusió, si hem de valorar aquestes eleccions de Catalunya, els perdedors han sigut ciutadans, perquè a les eleccions del 2017 van treure 36 escons i en aquestes últimes han adquirit 6 escons amb una gran baixada catastròfica.

Però si parlem del perdedor absolut, és clarament el PP, ja que de 4 escons s’ha quedat amb 3 sent el partit amb més baixa representació. 

En comú-Podem ha repetit resultats i la Cup, tot i haver perdut vots dupliquen el nombre d’escons.

Junts per Cat, baixa 2 escons, quedant-se amb 32. Esquerra Republicana, n’augmenta 1 i n’obté 33. El PSOE-PSC amb 45.000 vots més que esquerra, aconsegueixen el mateix nombre d’escons. I finalment, VOX, sent la primera vegada que es presenta, n’obté 11.  Aquestes eleccions han guanyat amb un 50% de vots independentistes, però tot i això, el PSC és el partit que ha aconseguit més vots a aquestes eleccions. 

Marta Castany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *