ARTICLES D'OPINIÓ, CULTURA, Portada

QUIN SÓN ELS LÍMITS DE LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ?-PABLO HASEL

Espanya lidera de llarg el rànquing mundial d’artistes condemnats i sentenciats amb penes de presó.

Pablo Hasel és un raper amb pena de presó per, segons diu l’Audiència Nacional, “injuriar a la Corona i incitar el terrorisme”. El cantant ha estat condemnat a una pena de presó de nou mesos per les lletres de les seves cançons i els missatges que va penjar fa uns anys a la plataforma digital de Twitter.

A la lletra de les seves cançons, es refereix al Rei emèrit, Juan Carlos, com a lladre i mafiós, també inciten la violència, segons els jutges. Tot i que això és molt subjectiu.

Perquè us feu una idea, el Codi Penal d’Espanya condemna actualment delictes d’odi (article 510), enaltiment al terrorisme (article 578) i injuries a la corona (article 490,3 i 491).

Aquest codi penal és una mostra de repressió per la llibertat d’expressió. És evident que s’hauria d’eliminar aquest tipus d’articles que vulneren clarament la llibertat d’expressió. Crec sincerament, que ningú hauria d’estar castigat penalment per expressar-se lliurement a les xarxes socials i a les obres artístiques com: pintures, cançons, escrits, etc.

El que està clar, és que, els drets i llibertats individuals no haurien de variar en funció de la ideologia política o del càrrec que algú exerceix, i això realment està passant actualment. Hasel hauria de tenir el mateix dret d’expressar-se que qualsevol persona d’extrema dreta (que fa apologia al feixisme i el franquisme), per exemple. Això és el que hauria de succeir i ser bàsic en qualsevol país democràtic.

Espanya està en retrocés en la llibertat d’expressió des de l’aprovació de la Llei Mordassa, segons corroboren diverses organitzacions de drets humans.

Laia Salamó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *