CIÈNCIA, SALUT

Implants Biònics

Cada dia la tecnologia evoluciona més i millor, i es fa present de forma incipient a la nostra vida quotidiana. Milers de processos queden millorats mitjançant la incorporació d’aquests. Els implants biònics són substituts mecànics o tecnològics d’extremitats i òrgans. Un individu pot tenir aquest tipus d’implants artificials per reemplaçar aquelles parts del cos que no tenen a causa de qualsevol motiu, sigui per malaltia o per malformació.  

La biònica és la ciència que estudia i es dedica al desenvolupament de tecnologies que busquen convergir amb la biologia humana. Al final la seva funció és millorar les funcions dels organismes. Dit d’una altra manera, és la creació d’aparells o sistemes tecnològics que milloren la vida de certes persones, i això fa que ens converteixin en individus més evolucionats. Imitar processos biomecànics naturals, com podria ser, per exemple, el sistema múscul esquelètic dels éssers humans és la principal funció de la biònica. Aquesta ciència, el que també intenta és apropar-se a la perfecta execució motora. A vegades no es pot fer aquest implant perquè és el nervi el que no funciona bé llavors no es pot enviar cap mena d’impuls que mogui el braç. Cal dir que aquests implants són molt recents i aquesta tecnologia encara té molt recorregut a fer. Però també és important, que amb la biònica les millores de tecnologia han avançat aportant solucions inimaginables. Moltes vegades les pròtesis de biònica aporten seguretat, independència i fins i tot tornen el tacte i les funcions de les parts del cos substituïdes. Un altre de les virtuts és que és poden aplicar directament a la pell. Alguns pacients la porten directament unida a l’os, és a dir, que no requereixen ningun sistema addicional. Per descomptat, millora l’aparença física i al mateix temps els moviments d’aquestes són molt més amplis. L’ús de pròtesis s’està generalitzant en el mercat, ja que està comprovat que totes el seu avantatge i beneficis són més que considerables.

En definitiva les pròtesis biòniques són les extremitats artificials generades per la ciència que ens doten de certa autonomia i independència. Són pròtesis intel·ligents capaces d’executar funcions de parts que puguin faltar al cos, a partir de complexos algorítmes. Aquesta tecnologia s’ha arribat a fer amb legos ossigui que és molt assequible i probablement ho sigui encara més i encara més útil en el futur.

Entrevista Carlota Sanaúja

El proyecto de mano biónica de la USAL, entre los cinco finalistas de un  prestigioso premio de 'jóvenes con ideas'

Eloi Honorato, Max Dalmau, Laia Salamó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *