CULTURA

L’EVOLUCIÓ DEL RACISME

EVOLUCIÓ DEL RACISME

En aquest reportatge us parlarem del racisme que hi ha hagut al llarg de la humanitat, ja que com bé sabeu, als Estats Units hi ha hagut un gran ressò basat en el racisme. Per aquells que els interessi aquest tema del racisme, més endavant hi ha els inicis del racisme i el seu desenvolupament fins al dia d’avui, el 2020.

XV

Es diu que al segle XV no hi havia racisme, però Aristòtil deia: “L’equivalència del bàrbar i l’esclau”, podem observar que hi havia una certa discriminació cap a la gent de pell fosca. En aquella època el rei tenia el poder de disposar de la capacitat, facultat corporal i mental, és a dir, la discreció pròpia de qui sigui.

Es considera que el sistema indígena africà que denominava “l’esclavitud monoracial” com el menys ofensiu i abusiu, seguit pel segon grau pel sistema d’Àsia Occidental on va existir el grau més alt de mobilitat social d’esclavitud multiracial, ja que podrien ser de qualsevol raça.

RACISME NAZI 

L’evolució de la idea racista en la cultura alemanya va tenir el màxim desenvolupament amb el moviment nacional socialista (moviment nazi), liderat per Adolf Hitler, que va obtenir la dedicació d’una gran part de la població alemanya durant les dècades 1930 i 1940 fins que va arribar la derrota Alemanya a la Segona Guerra Mundial el 1945. Aquest moviment va sorgir com una ideologia de superioritat de la raça blanca. El racisme nazi es dirigia principalment contra les persones d’origen Jueu i de poble gitano. El nazisme es va mantenir tant a Alemanya, com als Estats Units, on es va desenvolupar el racisme estatunidenc dirigit principalment contra la minoria afroamericana. Henry Ford va ser un gran seguidor d’aquest moviment i va difondre la ideologia entre les persones angleses.

Des del moment en què Hitler va començar a seguir la política d’avassallament democràtic fins a arribar a la dictadura, que va mantenir el racisme com a components essencials.

XIX

Al segle XIX el racisme era essencial per dirigir la vida en la cultura europea. La majoria de qüestions racistes són més remarcables en colònies de població. A la majoria de les colònies s’establia una clara separació entre blancs i negres. Les poblacions natives vivien en la pobresa i tenien prohibit accedir en llocs d’alta administració.

ZOOLÒGICS HUMANS

Karl Hagenbeck, un comerciant alemany d’animals salvatges i futur empresari de molts zoològics d’Europa, va decidir exhibir el 1874 a persones esclavitzades com a poblacions “purament naturals”. El 1876 va enviar-ne a un a col·laborar al recentment conquistat Sudan, Egipte. Perquè capturaran algunes bèsties salvatges, entre elles persones nubes, presentats en París, Londres i Berlín, aquests en van ser un èxit. Els tals “zoològics humans” es podien trobar a Barcelona, Londres, Nova York, Varsòvia, Anvers …

Geoffroy de Sait-Hilaire, el director del Jardí Parisenc d’aclimatació, va decidir, l’any 1877, organitzar dos “exhibicions etnològiques”. El públic d’aquest Jardí es duplicava. Entre l’any 1877 i 1912, va haver-hi aproximadament trenta “exhibicions etnològiques”.

A la Fira Mundial de París del 1878 i 1879 es van exhibir “viles de negres”. Les exhibicions Colonials de Marsella, entre 1906 i 1922, i a París, entre el 1907 i 1931, també es van exhibir humans nus o seminús en gàbies.

RACISME ESTATUNIDENC

Als Estats Units la majoria de persones són de diferents orígens, per tant, ni des de la perspectiva cultural, ni davant de la llei, no es considera que la nacionalitat estatunidenca es correspongui amb una raça o ètnia, sinó amb la ciutadania i la lleialtat permanent al país.

Les protestes que hi ha hagut durant el 2020 han estat iniciades principalment a l’àrea metropolitana de Minneapolis, però ràpidament es van escampar per tot el país. Les protestes van començar el 26 de maig del 2020, a conseqüència de l’assassinat de George Floyd, home de pell fosca, a mans de Derek Chauvin, un home blanc que va mantenir amb el genoll al coll durant vuit minuts i 46 segons ofegant-lo, mentre que George Floyd no va demostrar cap mena de resistència, ni violència. Després d’aquest assassinat, Derek Chauvin, va perdre el càrrec de policia.

Per part de la policia, totes aquestes manifestacions, van actuar disparant gasos lacrimògens i pilotes de goma. Les protestes van anar a reunir-se a davant de la casa del policia Chauvin, que va ser el fet que va desencadenar la resposta policial, l’alcalde de Minneapolis, Jacob Frey, va declarar l’estat d’emergència i 500 membres de la GNM (Guàrdia Nacional de Minnesota) van ser mobilitzats pel governador de Minnesota, Tim Walz.

En conclusió, el racisme ha estat sempre entre nosaltres, fins i tot des de segles abans ja hi havia racisme. Si pregunteu a qualsevol persona segur que coneix a algú que ha estat víctima d’algun comentari racista, no només pel color de pell, sinó també per la religió o per la simple nacionalitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *