MEDI AMBIENT

EL PLANETA S’ESTÀ OFEGANT EN PLÀSTIC!

El plàstic té usos valuosos, però sembla que només confiem en els plàstics d’un sol ús, els quals tenen greus conseqüències per al medi ambient. A escala mundial, es compra 1 milió d’ampolles de plàstic cada minut i 5 bilions de bosses de plàstic d’un sol ús cada any. Està confirmat que la meitat de plàstic que es produeix, està destinat a ser utilitzat un sol cop pels humans i després rebutjat.


Com hem arribat a aquest extrem?

Els investigadors calculen que des de principis de la dècada de 1950 s’han produït més de 8.300 milions de tones de plàstic, el 60% del qual acaba avocat al medi ambient. És a dir, als boscos, al mar, etc. Des dels anys cinquanta, la productivitat dels plàstics ha incrementat més ràpidament que qualsevol altre material. També ha augmentat la fabricació de plàstics d’un sol ús com ara ampolles i bosses. 

Més del 99% dels plàstics estan fets de petroli, gas natural o carbó. Tots ells, recursos contaminants i no renovables. Si això segueix així, es calcula que la indústria del plàstic consumirà el 20% de la producció mundial de petroli el 2050.

Aquests articles de plàstic d’un sol ús són a tot arreu. Per a molts de nosaltres, s’han convertit en part integral de la nostra vida quotidiana:


És necessari parar la quantitat de plàstic des de la procedència:

Hem de millorar la manera d’eliminar els residus de la nostra vida quotidiana, perquè actualment, la gran part dels residus acaben dirigits en contra del medi ambient sigui directa o indirectament. Segons unes dades establertes per part de l’ONU, tan sols es recicla el 9% de plàstic produït. Més o menys el 12% dels residus s’incineren i el 79% restant s’acumula als diversos abocadors o al medi ambient. 

En un altre estudi recent, explica com les burilles de cigarretes, és a dir, els filtres que contenen unes minúscules fibres de plàstic són els tipus de residus de plàstic més habituals. Les ampolles de beguda, els taps d’ampolla, els embolcalls i les bosses d’aliments; són altres objectes o articles que trobem rebutjats a l’ecosistema de manera massa habitual. Molts de nosaltres utilitzem dia a dia aquests productes i ni tan sols en pensar el seu ús final.


Els rius, transportadors de plàstic:

La contaminació dels rius són una de les principals causes de contaminació marina. Cada any arriben fins a 8 milions de tones de plàstic als oceans. La majoria prové de rius, els quals s’han utilitzat durant molts anys com a canalització directa d’escombraries des de la ciutat fins al medi marí. 

La majoria de plàstic mai desapareixen del tot, simplement es tornen cada vegada més petits. Es converteixen en microplàstics, els quals, són empassats per animals de granja o per peixos que els confonen amb aliments. Alguns d’aquests animals són destinats al consum humà, per tant, poden arribar fins als nostres plats del dia a dia. Els microplàstics també es poden trobar a l’aigua corrent de les nostres cases particulars, és a dir, a l’aixeta, de la qual traiem aigua per cuinar o per hidratar-nos.

Aquests 10 rius representats en el mapa transporten més de 90% dels residus plàstics que arriben als oceans.


Prenem mesures:

El govern pot fer moltes coses, com ara llançar campanyes de sensibilització pública o proporcionar idees per al reciclatge. Un projecte que ja s’ha posat en marxa és la prohibició d’alguns articles o la pujada de preu de bosses de plàstic. En l’última dècada, desenes de països i governs locals de tot el món han adoptat polítiques per reduir els plàstics d’un sol ús.

Al continent africà han prohibit completament la producció i l’ús de bosses de plàstic. En els darrers quatre anys, 25 països africans han prohibit la consumició d’elles. Un nombre creixent i sorprenent de governs centrals i locals han pres mesures per evitar la contaminació de plàstics.


Tots hem de contribuir i ajudar al planeta:

En el Dia Mundial del Medi Ambient, les Nacions Unides fan una crida a tothom per tal de prendre mesures concretes i precises a la seva vida, amb la finalitat d’eliminar o reduir la contaminació de plàstic.

En conclusió, ja s’estan prenent mesures per reduir el plàstic, però no tots els plàstics poden ser substituïts, aquells que no com a mínim els reduïm. Ara, i cada cop més, hi ha molts productes que es fabriquen a partir de matèries naturals com les canyetes de plàstic que ara són de bambú, els gots de plàstic que són de cartró, hi ha tasses fetes a partir de galeta i que es poden menjar, etc. Nosaltres també podem fer-hi alguna cosa! Per això, tot allò que comprem que sigui de plàstic, sempre hem de pensar en si és substituïble per algun altre producte biodegradable. Pensem en el planeta o si no no tindrem un planeta en què pensar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *