POLÍTICA, Portada

COMPARACIÓ ARA vs 2000

COMPARACIÓ  

Creieu que la manera de portar el país ha canviat gaire en vint anys? 

Haurà anat a millor o a pitjor?


Com tots sabem, el nostre país està dividit en territoris denominats Comunitats Autònomes que són governades per partits polítics diferents. 

Per poder entendre millor els temes dels quals parlarem, ús hauríem d’explicar en què es basa cada partit i la seva orientació política.

PP:

El Partit Popular és un partit polític conservador liberal  espanyol situat entre el centredreta i la dreta política. 

PSOE:

El Partit Socialista Obrer Espanyol és un partit polític espanyol que se situa en el centreesquerra de l’espectre polític.

CC:

Coalició Canària és una formació política espanyola fundada el 1993 que va agrupar diversos partits nacionalistes, insularistes, centristes, liberals, i minoritàriament, progressistes canaris.

PRC:

El Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) és un partit polític espanyol de caràcter regionalista càntabre que en l’àmbit territorial se circumscriu a la comunitat autònoma de Cantàbria. 

Junts Per Catalunya:

Junts per Catalunya és una coalició política radicada a Catalunya d’ideologia independentista catalana que ha unit en un mateix espai electoral el partit independentista i liberal PDeCAT amb l’àmbit unilateralista i transversal de Carles Puigdemont. És un partit d’esquerres.

(Cal avisar que aquest partit no està governant actualment, ja que Catalunya es troba en una situació d’inhabilitació per part del president Quim Torra, que alhora era el cap de llista d’aquest partit)

Partit popular de Galícia:

El Partit Popular de Galícia és un partit polític liberal conservador gallec. 

PNV:

El Partit Nacionalista Basc, oficialment Euzko Alderdi Jeltzalea-Partit Nacionalista Basc, és un partit polític d’ideologia nacionalista basca, liberal i demòcrata cristiana, que se situa en el centre de l’espectre polític. 

CiU:

Convergència i Unió va ser una federació de dos partits polítics espanyols d’ideologia nacionalista catalana. Estava integrada per Convergència Democràtica de Catalunya, de centredreta, i Unió Democràtica de Catalunya, d’ideologia democristiana. 

UPN:

Unió del Poble Navarro és un partit polític espanyol actiu en la Comunitat Foral de Navarra. En l’espectre polític està situat al centredreta i el navarrisme.

PD: CIU és l’únic partit que actualment no governa enlloc.


POLÍTICA:

En aspectes educatius i econòmics la situació ha canviat molt a Espanya entre la dècada dels 2000 i l’actual.

Podem veure que els partits que governen la majoria de la nació continuen sent pràcticament els mateixos: el PSOE i el PP. També hem observat que a comunitats autònomes més petites i  no tan involucrades en la política interior general del país, els partits estan més centrats en la comunitat autònoma de manera individual i sovint, quan canvien, continuen sent partits centrats en aquell territori en concret.


També seria important per entendre el funcionament del país entendre com funciona l’economia interior.

Parlarem bàsicament del PIB que és, en macroeconomia, el Producte Intern Brut. Una magnitud macroeconòmica que expressa el valor monetari de la producció de béns i serveis de demanda final d’un país o regió durant un període determinat, normalment d’un any.

Un cop hem entès aquests termes, podem entendre la informació principal.

PIB EN EDUCACIÓ:

PIB EN DEFENSA: 

PIB EN SANITAT: 

Els diners invertits en l’educació suposen una gran part del PIB, encara que pot variar si tenim en compte el nombre de persones escolaritzades. 

En aquest gràfic es pot observar la comparació dels diners invertits entre l’any 2000 i l’any 2020. Tot i que el PIB del 2020 és més alt que el del 2000 el pressupost en educació ha baixat dràsticament, En defensa ha pujat i nosaltres creiem que és arran de la nova preocupació per imminents atemptats. I en sanitat ha hagut de pujar moltíssim gràcies a la Covid-19. 

20002020
Sanitat31.432.300.000€73.440.663.000€
Defensa11.178.000.000€15.310.511.100€
Educació72.410.312.000.000€49.416.852.900€

Referent al tema de l’ensenyament a Espanya l’analfabetisme ha disminuït clarament envers l’any 2000, mentre que l’any 2000 hi havia un 2,8% de la població espanyola analfabeta, mentre que en el 2020 hi ha un 1,5% d’analfabetisme a Espanya.


En el final d’aquest reportatge us tornem a qüestionar les preguntes que us hem fet al principi. 

Creieu que la manera de portar el país ha canviat gaire en vint anys? 

Haurà anat a millor o a pitjor?

Esperem les vostres respostes a baix en els comentaris. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *