CULTURA, Portada

MATSURIS AL JAPÓ

Matsuri (祭) és la paraula japonesa per referir-se als festivals o festes. En el passat, la majoria dels festivals japonesos tradicionals eren originalment xinesos, però amb el pas del temps, van anar actualitzant-se i barrejant-se amb els costums del Japó. Actualment, no tenen cap semblança a part de la data i el nom.

No hi ha un dia específic matsuri per a tot el Japó, però els dies de festival tothom acostuma a ajuntar-se. Aquestes festes, normalment, es fan des de finals d’estiu, fins a inicis de tardor. Celebrant la collita de l’arròs.

En l’àmbit d’oci s’acostuma a veure caravanes decorades. Se solen vendre souvenirs i aliments com el takoyaki i es poden veure i participar en jocs i concursos de karaoke o sumo.

—————————————————————–

—————————————————————–

Principals festivals al llarg de l’any

Alguns dels festivals que els japonesos celebren durant la primera meitat de l’any són: el Shogatsu, que és la celebració de l’any nou; el Setsubun, que indica el primer canvi d’estació; el Hina matsuri, que celebra el dia de les nenes…  A part d’aquestes celebracions, tenen algunes com el Hanami, també conegut com a dia dels sakuras (cirerers) i el Kodomo no hi (dia dels nens). 

La segona de la meitat de l’any, per als japonesos, conté les següents festivitats: el tsuyu, que indica l’inici de la temporada de pluges; l’Obon, festivitat en la qual es reuneixen els familiars per recordar als que han mort i per acabar, el Shichi-go-san, un festival en què es resa perquè els nens tinguin un bon futur.

Vestimentes festives

Les principals vestimentes que es duen al Japó durant les festivitats són el Kimono i el Yukata. Les principals diferències són per exemple, el material, ja que mentre el Kimono està fet generalment de seda, en el Yukata predominen materials com el cotó i altres tipus de teles. A part del material, una altra diferència és l’època de l’any en què s’utilitzen. El Yukata, en ser molt més lleuger, es porta durant l’estiu, mentre el Kimono, que pesa i abriga  més, s’utilitza més durant l’hivern. 

El Tenjin Matsuri

Vol dir literalment “Festival dels déus” podria considerar-se que està al top tres matsuris que se celebren a tot el Japó. Tenint més de 1.000 anys d’antiguitat i molta popularitat des de principis dels seus orígens, és una de les festivitats més antigues.

Desenvolupament

El festival comença el 24 de juliol i dura dos dies. Comença amb una cerimònia convidant a sortir a la deïtat homenatjada del Santuari Tenmangu, seguit d’una segona cerimònia on la gent va a resar al riu, desitjant prosperitat i pau per la ciutat d’Osaka. A la tarda, els homes toquen els tambors per indicar a tothom que els preparatius pel festival estan llestos.

El segon dia del festival, el dia 25, és quan un pot gaudir més de la festivitat.  Els tambors lideren els carrers d’Osaka, portant a terme la precessió terrestre des del Santuari Tenmangu fins al riu Okawa, on arriben aproximadament a les 18:00 per començar amb la processó del riu.

Rikutogyo (processó per terra)

Durant aquesta etapa, es desenvolupa l’anomenat teatre bunraku amb titelles, carrosses cerimonials, persones disfressades, llanternes i música kagura.

Un dels principals personatges que apareixen allà és un follet de nas llarg que munta a cavall i rep el nom de Sarutahiko.

Una hora més tard, la carrossa principal, amb l’esperit de la deïtat del santuari a bord, abandona el Santuari Tenmangu i empren la ruta capa el riu Okawa.

Funatogyo (processó per riu)

Quan les carrosses arriben al riu, es col·loquen damunt de bots especialitzats en aquesta feina i es preparen per iniciar la desfilada del riu.

També es poden veure uns bots destinats als artistes, on aquests realitzen balls tradicionals com el bunraku o el noh.

Els anomenats bots Dokodo -bots destinats a vendre productes locals- se situen a la vora del riu per oferir el seu menjar i beguda típica de la zona. 

Gràcies a tot això, aquest matsuri és considerat un dels festivals de vaixells més grans del món.

Hanabi

La festa arriba a l’última etapa a les 19:30, on comencen els famosos focs artificials. Aquests duren aproximadament uns noranta minuts, i és considerat un dels millors espectacles dins de la cultura japonesa.

Origens

El Tenjin Matsuri se celebra a Osaka des de fa molt temps.  El primer festival registrat va tenir lloc al 951, quan es va enviar una barca pel riu Dojima com a part de la cerimònia Hoko nagashi que encara té lloc avui. El festival va evolucionar amb els anys i va créixer en popularitat durant el Període Edo, quan la ciutat era la capital del Japó i la seva població  va créixer dràsticament. 

El festival continua creixent i canviant i més persones troben noves formes de celebrar aquesta tradició. Avui, el festival atreu desenes de milers de persones pels focs artificials que tenen lloc durant l’última nit de festival.

—————————————————————–

—————————————————————–

Podem concloure que el Japó té moltes festivitats interessants i que no et pots perdre de cap manera si un decideix viatjar allà durant qualsevol època de l’any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *