INTERÈS, Portada

50 ANYS D’HISTÒRIA D’AQUESTA ESCOLA

Aquest reportatge es basa en el recorregut de l’evolució de tots els anys que aquesta institució ha evolucionat arquitectònicament com educacionalment. Com tots sabeu l’escola Tecnos té 58 anys d’història, de valors i de cultura catalana. Esperem que siguin molts més! A continuació veurem realment l’autèntic origen que va tenir aquest institut d’ensenyança Infantil, Primària, Secundària (ESO) i Batxillerat.

Aquesta acadèmia originalment va ser fundar el 1962 per Magí Cadevall, Llorenç Puig, Jordi Gibert i Ramon Noguer. En aquell moment l’escola era situada al Carrer Sant Francesc, després, més endavant (1969), va ser traslladada al carrer García humet, ja que volien donar més possibilitats d’ensenyança a més joves amb diferència d’edats. 

Aquí entra la institució de l’escola Tecnos la qual va decidir comprar aquesta fàbrica quebrada, aquest va ser un dels passos més importants per la història de la futura cooperativa. Finalment un dels últims passos que va fer l’institut va ser que el 1973 es va fusionar amb l’Escola Social i també en el 1983 es va organitzar com a cooperativa. 

Després d’uns anys van decidir cambiar radicalment la seva acadèmia i van decidir començar de zero. Van concloure que comprarien una fàbrica antiga, la qual ja estava abandonada, aquesta vella fàbrica s’anomenava “Hilados i Tintes Soler” i actualment encara es troba en el Carrer Topete.

 L’ indústria va ser creada per Jaume soler Balber, la seva fàbrica es va dedicar a fer teles i tints per a les tintoreries. Normalment feien aquests materials amb ajuda de màquines tèxtils les quals feien els fils per crear les teles de diferents materials com la llana, el cotó… Tots els materials passaven per diferents processos per tal d’aconseguir la millor qualitat del producte que transformaven, en l’any 1956 hi havia 270 treballadors. Finalment amb la crisi del tèxtil va portar el tancament definitiu de l’empresa cap al darrer terç del segle XX. El tancament de la fàbrica de Sant Vicenç de Castellet va suposar un gran trasbals per al municipi on tenia un important pes social i Econòmic. 

Aquí és on va entrar l’Escola Tecnos la qual, en el 1987 van comprar la fàbrica i a partir d’aquest moment van començar una gran etapa que avui en dia encara continua. 

Per finalitzar al 2015 l’escola va remodelar els edificis de primària i van construir un nou edifici de 3 plantes i a més a més van renovar  les portes, les classes, cadires noves, taules noves i també van treure un laboratori en el 2016/17. 

Al principal motiu del trasllat va ser a causa dels problemes de l’espai, ja que els i faltava. El professor Josep Tomàs, un dels professors que va venir a l’escola just l’any del trasllat, assegura que l’edifici era molt més gran que l’altre. Diu que va ser un canvi per a bé, ja que tindrien molt més espai per poder ensenyar a moltes més persones. Durant el canvi, va haver-hi moltíssimes obres, ja que van tirar absolutament tot: la fàbrica, la llum, l’electricitat, les aules, etc. Alguns dels professors que van estar presents durant el trasllat i actualment segueixen treballant a l’escola són: el Ferran Mota, la Gemma Elies, la Sílvia Torner, l’Àngels i algun més.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *