Portada, SALUT

ALCOHOL ENTRE ADOLESCENTS

L’edat mínima perquè una persona consumeixi alcohol legalment, a Espanya, és als 18 anys. Aquestes mesures no sempre es compleixen, ja que un 75% d’adolescents entre 14 o 18 anys han consumit alcohol, una dada que confirma que la llei no es segueix. 

Un dels majors problemes del consum d’alcohol  en aquesta edat és que el cervell dels adolescents és especialment vulnerable als efectes de l’alcohol. Això provoca un gran neguit al ministeri de sanitat perquè nombrosos científics demostren l’associació del consum d’alcohol i el dany cerebral en els adolescents. 

Però la pregunta que molta gent es fa és: per què els joves consumeixen alcohol?

Aquesta pregunta fa retombs en el cervell de molts adults i avui us les intentarem respondre. Segons molts estudis, els adolescents consumeixen alcohol pels següents motius:

Un dels que més abunden és per sentir-se més “guais” o “fer-se el valent”, però també hi ha un gran tant per cent d’adolescents que ho fa per evadir-se dels problemes acadèmics o familiars. Aquestes accions repercuteixen quan ja no estan sota l’efecte de l’alcohol, ja que els problemes augmenten i es senten encara pitjor. 

El principal problema dels adolescents és que consumeixen aquest tipus de droga amb molta freqüència, però no en saben les conseqüències:

Una de les més greus és que pot causar grans efectes tant psicològics com físics perquè el cervell d’un adolescent s’està desenvolupant. 

Un altre efecte és que fan que estiguin molt més violents contra la gent i això desencadena agressions tant a casa com a escoles.

Finalment també els hi poden produir malalties infeccioses que es poden transmetre per glàndules salivals i amb l’acte sexual.

Una altra pregunta que tenen els adults és: com poden aturar o rebaixar aquest nombre d’adolescents que beuen alcohol?

Molts representants del govern, científics i experts d’aquests temes, asseguren que haurien d’haver-hi restriccions més estrictes i penalitzacions més severes. Una s’ha estat comentat en els últims anys, i és canviar l’edat mínima de consumició  d’alcohol als 21 anys, com Estats Units. També s’ha dit de canviar l’hora de venda d’alcohol de les 12:00 de la nit, que és l’actual, a 10:00 de la nit per així promocionar menys la venda d’alcohol a aquests menors.

Segons un estudi realitzat per treballadors del reportatge s’ha pogut comprovar que en la nostra escola més d’un 80% d’alumnes no ha consumit alcohol. També s’ha comprovat que els adolescents desconeixen moltes dades sobre l’alcohol i les seves conseqüències. 

Gràfics extrets de l’estudi fet pels treballadors del reportatge

El següent gràfic mostra les raons per les quals els alumnes beurien alcohol. 

En el següent gràfic es mostra el que els adolescents creuen que els joves entre 14 i 18 anys beuen. Es pot apreciar que hi ha molta diversitat en les respostes, però la verdadera, per molt que sembli mentida, és la de 75% a 90%, ja que gairebé un 80% dels adolescents han provat l’alcohol.
Gràfic de respostes de Formularis. Títol de la pregunta: Quin tant per cent de nens entre 14 i 18 anys creus que ha provat l’alcohol?. Nombre de respostes: 149 respostes.

La conclusió que podem extreure és que els adolescents prenen decisions sense pensar en les conseqüències, ja que no estan ben informats. Només actuen segons el que senten en aquell moment. Això provoca que consumeixin alcohol. Com que no estan ben informats, no saben que les conseqüències són severes i molt greus, i per culpa de totes aquestes raons es pot comprovar que un alt tant per cent d’adolescents han consumit alcohol abans de la majoria d’edat., 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *