Portada

QUE ESTÀ PASSANT A LA FRONTERA ENTRE POLÒNIA i BIELORÚSSIA

La crisi migratòria a la gèlida regió que fa frontera entre Polònia i Bielorússia s’ha agreujat encara més en els últims dies. Milers de persones provinents de Mig Orient i Àfrica estan intentant creuar i ingressar als territoris europeus.

Moltes d’aquestes persones arriben amb vols des dels seus països originaris fins a Bielorússia. Per exemple, segons hem pogut comprovar en el portal Flightradar 24, en una única setmana es varen programar 21 vols des d’Istanbul fins a Minsk, la capital bielorussa. I també, 12 vols des de Dubai fins a Bagdad, la capital d’Iraq. Però aquesta plana web no compta  tots els vols amb xàrter que hi ha programats.

La major part de la tripulació d’aquests vols són migrants que amb el suport de les autoritats bielorusses utilitzen aquest país per a arribar a Europa.

Com va començar aquesta crisi?

Des de 2020 les autoritats de Bielorússia van cancel·lar, o en alguns casos, simplificar els requisits de visat per a aproximadament 76 països. Entre ells diversos països molt afectats per certs conflictes bèl·lics, com és el cas de Síria, Líbia, Iraq i Afganistan. Per tant, moltes persones estan tractant de fugir dels seus països originaris.

Diverses agències de viatges d’aquests països afectats varen començar a vendre viatges a Bielorússia i en aquests viatges s’ofereixen habitatges i un treball digne dins la Unió Europea. Un viatge d’aquests costa entre uns 10.000 i 20.000 dòlars, tot depenent de les condicions. Diversos països d’Europa denuncien el fet que possiblement les autoritats bielorusses estan promocionant aquestes ofertes a agències de viatges de països amb conflictes bèl·lics.

Com creuen els immigrants la frontera?

Al principi d’aquesta crisi, els guàrdies fronterers de Polònia i Lituània deixaven passar a persones, i després les enviaven a unes instal·lacions especials. Mentrestant els cancellers i polítics d’aquests dos països Europeus varen començar a acusar  Bielorússia d’aquest nou fenomen migratori.

Aleshores, quan milers de persones durant els següents dies van intentar travessar la frontera, Polònia i Lituània van tancar-los el pas i varen fortificar la frontera amb tanques plenes de filats punxeguts.

Per tant, actualment la frontera només es pot creuar de forma il·legal, tot i que aquest fet no atura l’anhel dels immigrants a entrar a Europa. Algunes de les persones han intentat passar per sobre d’aquestes tanques, on en un sol dia van haver-hi dos accidents greus. Altres, en canvi, tracten de passar per zones que no estan custodiades, ja que la frontera entre Bielorússia i Polònia s’estén en més de 400 quilòmetres.

Gràcies a les declaracions que han fet alguns refugiats als mitjans de comunicació , el servei de fronteres bielorús els indica directament que creuïn il·legalment la frontera.

On acaben anant els immigrants?

Molts d’ells tenen la intenció d’anar cap a Alemanya, França, Àustria o Països Baixos, on acostumen a tenir ja familiars o coneguts. Segons les autoritats alemanyes, almenys 5000 persones han arribat a Alemanya a través de Bielorússia.

També hi ha immigrants que es queden a Bielorússia, tot i que les autoritats d’aquest país no han informat del número exacte. Segons els mateixos residents de Minsk, centenars de persones acampen a centres comercials, passatges subterranis i entrades a edificis de tota la ciutat. Segurament per això, tement que la situació se surti de control, les autoritats bielorusses han fet una mica més estrictes les condicions per a arribar al país.

Laia Salamó 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *