INTERÈS

ESTADÍSTIQUES I TÈCNIQUES D’ESTUDI

Hem volgut veure com estudien els alumnes de l’ESO. Hem passat un formulari per cada classe perquè ens expliquessin com estudien per una setmana d’exàmens o en general. Els hi hem fet 6 preguntes diferents sobre els seus hàbits d’estudi. Els hi hem preguntat si utilitzen alguna tècnica per estudiar i en el cas que la resposta fos sí, que ens especifiquessin quina. També hem volgut saber quanta estona estudien aproximadament durant una setmana d’exàmens, si estudien amb antelació i si creuen que el sistema educatiu espanyol ens prepara per viure en qualsevol societat. A partir de les seves respostes, hem obtingut els resultats següents. En total, han estat 90 alumnes els que ens han contestat.

UTILITZEU ALGUNA TÈCNICA PER ESTUDIAR?

Aquesta pregunta és clau per començar la nostra investigació i el resultat ha estat clar i majoritari. Una clara majoria ens ha contestat que sí i això ja és un bon començament. És important tenir tècniques o trucs per poder estudiar més bé i de manera més eficaç. Les tècniques d’estudi són un element importantíssim pel nostre aprenentatge perquè t’ajuden a organitzar la feina, prioritzar-la, aprofitar els recursos disponibles de millor manera i sobretot, a desenvolupar noves tècniques per utilitzar-les en un futur.

“Les tècniques d’estudi com bé coneixem tenen un paper fonamental a l’hora de memoritzar i adquirir qualsevol coneixement de la millor forma possible. Per això mateix el docent o professor hauria de posar l’alumnat en contacte i fer-li conèixer totes i cadascuna d’elles perquè ells mateixos triïn amb quina es queden, sempre que compleixis els requisits i les seves fites es vegin aconseguides. A partir de la pràctica d’aquestes tècniques es posa en marxa una quantitat d’habilitats per part de l’estudiant, com la comprensió de la lectura, la concentració, l’organització, etc. per tant, no afavoreixen només a la vida a l’escola de l’estudiant sinó que l’alumne pot fer servir aquestes habilitats per tota la seva vida i diferents situacions en les quals es trobarà en un futur.” Tot això és explicat Maria Dolores Alcantara Trapera.

Gràfic de respostes de Formularis. Títol de la pregunta: Utilitzeu alguna tècnica per estudiar?. Nombre de respostes: 150 respostes.

SI ÉS QUE SÍ, QUINES?

En aquesta pregunta, hem posat 4 possibles respostes sobre les diferents tècniques d’estudi, les considerem que són més utilitzades pels estudiants. No per molta diferència, 55 persones han escollit que prefereixen fer esquemes per estudiar. Aquesta és una tècnica d’estudi que utilitza molta gent per estudiar, ja que és un format més visual i ajuda a memoritzar les coses amb més facilitat. Després, amb 6 persones de diferència, han escollit els resums. Aquí la gent resumeix tot el temari, copiant sempre les idees claus. Aquesta manera d’estudiar, t’assegura contestar les preguntes de l’examen amb més certesa. Una altra tècnica molt utilitzada per 40 estudiants, és subratllant el temari. Aquí subratllen els conceptes més destacats. Per últim, la tècnica que menys persones utilitzen són els Post-It i les targetes. Els estudiants acostumen a escriure la informació més important o que conta més d’aprendre en aquest format. És una manera de veure la mateixa informació més resumida.Gràfic de respostes de Formularis. Títol de la pregunta: Si és que sí, quines?. Nombre de respostes: 144 respostes.

QUANTA ESTONA A LA SETMANA CREUS QUE ESTUDIES aprox.? (tenint en compte que estàs en setmana de trimestrals)

En aquesta pregunta hem pogut observar la varietat d’eleccions en l’àmbit del temps d’estudi que escullen els alumnes a l’hora de memoritzar i aprendre. Hem tingut diferents respostes i no hi ha una clara majoria, però la resposta més triada ha estat estudiar d’entre 1 – 3 hores.

“A partir de la tercera hora d’estudi, la concentració decau i el rendiment és nul.

Els estudiants espanyols no saben estudiar, i tendeixen a memoritzar sense comprendre. El sistema educatiu no inculca bons hàbits d’estudi, el que és fonamental. Ara, els estudis competeixen amb una oferta d’oci més gran; els joves emprenen el seu temps a Internet, abans que estudiant” ens diu Francisco Arroyo, psicòleg que ensenya tècniques d’estudi a un centre especialitzat de Madrid.

Gràfic de respostes de Formularis. Títol de la pregunta: Quanta estona a la setmana creus que estudies aprox.? (si és setmana d'exàmens). Nombre de respostes: 150 respostes.

ESTUDIES AMB ANTELACIÓ O EL DIA ABANS DE L’EXAMEN?

De tots els estudiants que han contestat aquest formulari, la majoria estudien amb antelació i pocs d’ells estudien el dia abans. Estudiar amb antelació t’ajuda a poder treballar la teva ment per poder memoritzar tota la informació possible. Si estudies el dia abans, potser la teva ment no tindrà tanta capacitat d’informació.Gràfic de respostes de Formularis. Títol de la pregunta: Estudies amb antel·lació o el dia abans d'un exàmen?. Nombre de respostes: 150 respostes.

CREUS QUE El SISTEMA EDUCATIU ESPANYOL ENS PREPARA PER VIURE EN QUALSEVOL SOCIETAT?

Aquesta és l’última pregunta que hem posat en el formulari. Volíem saber l’opinió de cada persona, respecte al sistema educatiu espanyol. Aquí hem obtingut respostes de tota mena. Hem deixat que la gent ens escrigués la seva pròpia opinió i els que pensen. La majoria dels estudiants han respost que no, no pensen que el sistema educatiu espanyol ens prepari per viure en qualsevol societat. Algunes d’aquestes respostes escrites han estat: “Crec que no funciona perquè s’aprenen coses inútils i només serveix per estudiar i vomitar a l’examen.”, “Ens prepara per adoctrinar-nos sense futur.”, “Ens prepara per pagar impostos pels polítics dels collons.” “A vegades no està preparat.”

La conclusió que traiem d’aquest reportatge, és que cada persona té una manera diferent d’estudiar. Cadascú utilitzarà les seves tècniques d’estudi, perquè no som iguals. No tothom té la mateixa capacitat d’informació, no tothom té la mateixa memòria fotogràfica, a tothom no li va bé la mateixa manera d’estudiar, no tothom necessita o tant temps per estudiar el mateix… 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *