INFANTIL, PRIMÀRIA

DIADA DE SANT JORDI A L’ESCOLA

El passat  21 d’abril es van celebrar els balls tradicionals de l’escola en honor a la diada de Sant Jordi. El dijous a les deu del matí es van reunir tots els alumnes d’infantil i primària al poliesportiu de l’escola a causa de pluges, ja que si no s’hagués hagut de celebrar al pati de les grades com cada any. Cada curs va ballar un ball emblemàtic català diferent amb la companyia dels professors de música de l’escola: Encarna Mora (acordió) i Miqui Giménez (harmònica, flauta i timbal). Els balls ballats per cada curs són els següents:

P3: el cercolet

P4: ball del diable 

P5: el virolet

1r de primària: el patatuf

2n de primària: els ossos i les osses

3r de primària: polca d’ours

4t de primària: cisteller

5è de primària: ball de cintes 

6è de primària: ball de bastons (bella ciao)

Ball dels gegants de l’escola: ball del soncet i la sonceta (inventat per Miqui Giménez)

Professors: estapera

Aquest projecte va ser engegat per l’Encarna Mora i el Miqui Giménez al curs 1997-1998. Quan l’Encarna va entrar a l’escola per fer música als alumnes de primària, se li va ocórrer junt amb el Miqui de complementar tot el que representa la tradició de la diada de Sant Jordi, ja que durant tot el curs feien danses a les classes de música i volien compartir-les amb tothom. A les escoles el que se celebra era la festa de la cultura des del punt de vista literari i artístic, tot el que ve a ser la cultura catalana. 

A part de “La Ploma d’Or”, un concurs literari, van voler afegir-hi les danses tradicionals, ja que no deixen de formar part de la cultura. Any rere any s’han anat millorant, hem tingut artistes convidats a tocar, s’ha lluït nova vestimenta perquè quedés més estèticament correcte, etc. Pel 10è aniversari, les danses es van celebrar al Centre Cultural, on van poder assistir-hi les famílies.

“La Ploma d’Or” va començar quan es va recuperar la llengua catalana oficialment a les escoles, aquí va ser quan van començar a fer aquests concursos literaris per la diada de Sant Jordi, recollint la tradició de la Renaixença, quan va tenir la màxima esplendor. En aquesta escola es va començar a fer al BUP (l’actual batxillerat) i el COU. De seguida s’hi van afegir els grans de primària (cal recordar que abans era fins a 8è, no fins a 6è), al cap de poc temps, el cicle inicial de primària i els d’infantil van voler afegir-s’hi i així ho van fer. Degut al fet que no sabien encara escriure, van pensar de fer un concurs d’il·lustració, i en desenvolupar–ho més van sortir els concursos de punts de llibres i altres.  

Núria Fontanet i Berta Mateu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *