El Viatge a Itaca

El confinament ens ha obligat a adaptar els continguts i les activitats que habitualment treballàvem a l’aula. A l’assignatura de Biologia i Geologia de 4t d’ESO estàvem a punt de començar a parlar d’Evolució quan vam haver de seguir des de casa. Els vam plantejar, aleshores, un apassionant viatge virtual pels grans mars del planeta, inspirat en el periple de Darwin en el Beagle (ells no ho descobrien fins al final). En cada etapa del viatge se’ls plantejava un enigma basat també en les observacions reals de Darwin i havien de deduir una paraula clau que els permetés passar a la següent etapa del viatge.

Al llarg del viatge, segons la qualitat de les seves respostes en els enigmes, els diferents vaixells (equips d’alumnes) anaven acumulant llimones virtuals, molt útils contra l’escorbut que castigava els mariners transoceànics del segle XIX). Les llimones es podien bescanviar per pistes per esbrinar la paraula clau de l’etapa. Periòdicament, a les classes de resolució de dubtes, els presentàvem el podi amb els cinc vaixells que més llimones haguessin acumulat.

Característiques

 • Matèria: Biologia i Geologia
 • Nivell: 4t d’ESO
 • Organització: individual o per parelles
 • Temporització: 10 hores

Materials

*Recordeu que els materials d’aquest projecte estan disponibles gratuïtament amb finalitats educatives, però en cap cas se n’autoritza el seu ús amb una finalitat lucrativa.

2 comentaris a “El Viatge a Itaca”

 1. Hola Cesc, m’encanta la feina que has fet, és una autèntica passada!! Com podria fer servir aquesta activitat amb els meus alumnes? Pel que veig, no puc assolir permís d’administrador per corregir les respostes dels alumnes, donat que no hi ha manera de tenir accés als formularis, no sé si m’explico.

 2. Hola Cesc, a mi també m’agradaria poder utilitzar aquest recurs. M’encanta!
  Com ho podria fer per poder corregir jo com a professora?
  Podríem compartir recursos…
  Jo treballe al País Valencià, també donant classe de Biologia i Geologia, ja fa molts anys.
  Ja em diràs… Gràcies!

Els comentaris estan tancats.